Nazywane jest,,białkiem na dobranoc”. To jeden z podstawowych składników tworzących białka mleka. Wyróżnia się cztery typy cząsteczek kazeinowych: α, αs, β i γ. Lista aminokwasów zawartych w nim równa się prawie tej, będącej w białku serwatkowym. Warunkuje on powolny proces trawienia. Po spożyciu niweluje uczucie głodu i wypełnia żołądek na długo, dzięki czemu możemy uniknąć podjadania. W tym wypadku jest idealnym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Może być z powodzeniem zamiennikiem posiłku przed snem. Odpowiada za utrzymywanie równowagi azotowej, co w efekcie chroni nas przed szkodliwym katabolizmem, który utrudnia budowę masy mięśniowej. Wszystko dlatego, iż sen jest najdłuższym okresem czasu, w którym organizm nie otrzymuje pożywienia. Skutecznie zapobiega rozpadowi mięśni i zwiększa odporność organizmu. Polecana jest osobom uprawiającym sporty (zaawansowanym i amatorom). Przede wszystkim powinni z niej skorzystać ludzie, którym zależy na redukcji masy ciała. Dobowa dawka powinna wynosić od 0, 8 do 2, 2 g na kilogram masy ciała.